
Setiap kali membelek album gambar sekolah anak-anak, hati si ayah terasa pilu melihat semua kenangan manis mereka. Di situ mereka tersenyum ceria, bermain dan belajar bersama rakan-rakan. Namun, setiap kali juga hati si ayah tercuit dengan satu hakikat – tiada satu pun gambar yang memaparkan wajah si ayah di samping mereka.
Sebagai seorang ayah, tanggungjawab untuk mencari rezeki dan memastikan kehidupan yang selesa untuk keluarga adalah keutamaan. Namun, sering kali komitmen kerja membuatkan si ayah terpaksa melepaskan peluang untuk hadir ke aktiviti sekolah mereka. Walaupun jasad tidak dapat bersama, doa dan harapan sentiasa mengiringi langkah mereka.
Setiap hari, hati si ayah berharap agar satu hari nanti, masa akan lebih berpihak kepada keluarganya. Agar si ayah dapat menyaksikan sendiri detik-detik manis di mana mereka beraksi di atas pentas, menerima sijil penghargaan, atau sekadar bermain di padang sekolah. Semoga anak-anak mengerti bahawa walaupun tidak selalu bersama, kasih sayang si ayah tidak pernah berkurang.
“Anak-anakku, ingatlah bahawa setiap peluh dan usaha ini adalah untuk memastikan masa depan yang lebih cerah untuk kalian. Ayah akan terus berusaha dan berharap agar suatu hari nanti, album gambar ini akan terisi dengan wajah kita bersama, penuh kenangan indah dan kebahagiaan yang tiada tara.”
Itulah doa si ayah.
❤️ #PengorbananAyah #KasihSeorangAyah #DemiMasaDepan ❤️