Ubah Setting Channel Wifi

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Susulan status dan blog ambo tentang wifi channel, channel width dan 2.4GHz/5GHz – http://bit.ly/2SbEXu8

Ada kekawan yang bertanya nak ubah kat mana.. so sedikit cara nak buat, kita kena ubah dalam bahagian admin modem/router unifi/streamyx kita.

Kena log masuk ke bahagian admin modem/router. Pastikan nombor ip untuk modem/router, biasanya 192.168.1.1, atau 192.168.0.1 atau 10.0.0.1. Cek router masing2 ye… yang ni ambo takleh la nak bantu, kang tahu semua tak jadi manusia lak ambo ni.. hantu jadinya.. heehe
ok.. dah boleh masuk ke bahagian admin router, gi ke bahagian Setting>>Wireless, haaa ni pun berbeza untuk pelbagai jenis router.. tapi tak larilah, mesti setting dan wireless.

Lihat di bahagian 2.4GHz, cari Wifi channel, dan cari channel width.. Ubah je dan pastikan tekan save.. kang lupa lak.

Orait.. siap.. tido dulu…

Leave a Reply

Jangan Terlepas Blog Terbaru WANniaga

Masukkan alamat e-mel anda untuk melanggan blog ini dan

terima pemberitahuan pos baru melalui e-mel

Contact
+6 012 953 2348

WANNIAGA diuruskan oleh ABYG COMPUTER STATION (KT0151900-P)

Tingkat 1, No 1402, Taman Seri Ketil, Pengkalan Kubor, Tumpat, Kelantan

Get Your Free Consultation. Let’s talk about your business! Fill out this form and we will reach out to you.