Tip WiFi – Sila ubah Channel

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

#unifi Guna wifi 5GHz.. oklah tu, capai 75.. kalau guna cable boleh capai 98… yang penting ping tu 11 je.. cun sangat untuk main games..
upload memang dah nak max.tahniah tm…

Tip wifi

skang ni masing2 dah makin canggih, semua dah guna wifi, maka kalau tinggal di perumahan memang akan nampaklah pelbagai signal wifi bertebaran..

Perhatikan bahagian yang anak panah, Ch = Channel.. nampak tak pelbagai SSID(wifi) yang mempunyai channel yang sama?

Apabila ini berlaku, senang sangat signal2 wifi ni berlanggar, lalu terjadilah kehilangan kelajuan/tersekat dan lain2.

Jadi, caranya, ubah Ch, setkan berbeza daripada orang lain, Ch biasa yang ramai guna Ch, 1, 6,9…

Dalam contoh, nampak tak 1 tu ada 3 signal wifi.. jadi gunalah channel 7 ke, 13 ke.. yang orang lain tak guna di kawasan rumah korang.

Cara nak ubah? masuk dalam router, ubah di bahagian wireless… mudah je.

oh ya, satu lagi, kalau rumah korang ni byk bilik dan signal wifi kena tembus dinding2 yang tebal, jangan duk bising kalau signal wifi 5GHz korang tersangkut2.. kalau dinding tebal dan berlapis, guna je 2.4GHz dan guna Channel Width hanya 20MHz, ubah dari Auto. Insyaallah signal akan lebih stabil nak tembus dinding.

Orait… tido dulu….

– teringat masa mula2 tinggal di sini, ambo sorang je guna wifi, aman je.. skang ni berjujuk…. hehehehe

Leave a Reply

Jangan Terlepas Blog Terbaru WANniaga

Masukkan alamat e-mel anda untuk melanggan blog ini dan

terima pemberitahuan pos baru melalui e-mel

Contact
+6 012 953 2348

WANNIAGA diuruskan oleh ABYG COMPUTER STATION (KT0151900-P)

Tingkat 1, No 1402, Taman Seri Ketil, Pengkalan Kubor, Tumpat, Kelantan

Get Your Free Consultation. Let’s talk about your business! Fill out this form and we will reach out to you.