Cara “masuk” dalam Router

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sejak beberapa hari lepas, lepas ambo buat beberapa status dan entry blog tentang tip wifi, ubah channel dan dns server;

ramai yang mesej untuk ambo bantu bagaimana cara untuk “masuk” ke dalam router untuk ubah setting tersebut. Ambo dah buat sedikit tutorial, Ubah Setting Channel Wifi, tapi nampaknya ada yang tak tahu nak bermula. Jadi kat sini, ambo bantu skit lagi, beberapa imej di bawah adalah screenshot untuk korang masuk ke dalam bahagian pengurusan router dan boleh ubah setting yang dikehendaki, perhatikan anak panah dalam imej:

Klik untuk paparan lebih besar...

Tutorial di atas ambo guna router yang dibekalkan oleh TM. Jadi jika korang pengguna Unifi, maka biasanya dapat router yang sama. Pun begitu, boleh je apply cara ini untuk mana-mana model router kerana asasnya adalah sama.

Orait… ada feedback/soalan boleh je komen di bawah.

 

Leave a Reply