Bateri Macbook

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ada yang kata, jangan sentiasa cucuk cable charger pada macbook, nnt cepat rosak bateri.

Ambo punya cara, setiap kali ada peluang nak cucuk cable, ambo cucuk.. sejak 8 tahun lepas pada macbook air.. dan bateri tak rosak pun.. sekarang selepas 8 tahun barulah keluar status bateri perlu diservis. yelah bateri ni ada 3 je sebab ia akan rosak, 1. umur bateri, 2. suhu/haba suhu tinggi bateri cepat rosak. 3. Cycle charge..

Sentiasa cucuk charger tidak rosakkan bateri.

Sentiasa cucuk tidak rosakkan bateri.

Jika baca cadangan penjagaan bateri oleh Apple, takde pun info yg sentiasa cucuk lektrik boleh merosakkan bateri.

Ambo dah 2 hari tak caj, sekarang dah balik rumah, terus caj.. dan bila cek status, mac os inform yg charging dihentikan pada tahap 80% batery.. dan kini direct terus guna power adapter.

Di sini kita nampak, mac os cukup cerdik dah nak jaga bateri. jadi korang cucuklah ikut suka hati, jangan duk bimbang sangat.

yang perlu jaga ada haba/suhu persekitaran tempat kerja, jangan panas sangat..

Leave a Reply