Membesarkan batu bata lebih daripada membesarkan ALLAH SWT?

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dalam satu riwayat dinyatakan seorang Sahabat Nabi S.A.W. sedang bekerja. Beliau menyiapkan dinding yang terdiri daripada susunan batu-bata. Pada masa azan dilaungkan, kerjanya sudah hampir selesai. Iaitu hanya tinggal meletakkan sebutir bata sahaja lagi. Jika ketulan terakhir itu diletakkan di tempatnya maka sempurnalah kerjanya.

Namun, mendengar sahaja laungan azan, beliau terus berhenti dan menuju ke tempat solat untuk mengerjakan perintah Allah SWT. Beliau ditanya mengapa tidak meneruskan sahaja kerjanya tadi, sedangkan hanya tinggal satu bata sahaja untuk diselesaikan.

Jawapan beliau amat ringkas dan mudah, jika beliau meneruskan kerjanya, beliau merasakan beliau lebih membesarkan batu bata (kerjanya) berbanding PERINTAH ALLAH S.W.T. Sungguh hebat kan iman sahabat ini. Oleh kerana itu, beliau berasa wajib berhenti dan terus untuk menjalankan perintah dan membesarkan ALLAH.

Oleh itu, kita boleh faham bagaimana bantuan Allah sampai kepada mereka (sahabat-sahabat Nabi SAW) kerana iman mereka melebihi segalanya. Mereka mencari redha Allah berbanding yang lain.

Kita pula?

Leave a Reply