Mencari Setup Terbaik Untuk MotoVlog – motoWAN

Sebarkan...

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Motovlog – adalah bervlog dengan bermotor… aaa tu lah maksud mudah2… Jadi, kenalah boleh rekod video sambil ride motorsikal dan mutu video serta suara pun kenalah baik. Jika tidak, penonton pasti akan blah dari cenel youtube korang. Jadi, setup camera di helmet dan juga setup microphone dalam helmet untuk record suara sangat penting.

Pada asalnya, ambo beli Insta360 One X untuk record video, tapi malangnya, Insta360 One X tidak boleh record menggunakan external mic direct ke Insta360 One X, kena record suara guna phone, dan sync video dan audio dalam proses editing. Cara begini ok je, tapi agak memgambil masa. Mutu videonya kurang sedikit berbanding Gopro Hero 8, ini kerana Insta360 One X adalah kamera 360, maka kegunaannya agak berbeza, sebenarnya. 

Ini adalah video ambo bermotovlog menggunakan Insta360 One X :

Setelah pikir punya pikir, maka, ambo pun buat keputusan untuk beli Gopro Hero 8, khas untuk buat motovlog, dengan Insta360  One X sebagai kamera kedua untuk ambil shot angle yang berbeza. Apabila dah beli Gopro, kenalah beli mic adapter pula, dan kena setup mic dalam helmet. 

Berikut adalah video2 proses dan vlog tentang pembelian mic adapter dan setup2 mic dalam helmet…

Mencari pula skru….

Apabila dah agak berpuas hati dengan setup, maka bermulalah motovlog ambo… 3 video telah dibuat.. Ok sahabat2 semua… Jom tonton dan jangan lupa untuk LIKE, KOMEN dan SUBSCRIBE ya…. tq

Leave a Reply